3. Muotipuku

Säätyläiset, kaupunkilaiset ammattisotilaat ja heidän vaimonsa

 

Osa pelin hahmoista on “verkapukuisia” eli käyttää muuta kuin maalaispukua, heidän vaatetuksensa noudattelee yleistä pohjoiseurooppalaista muotia. Tällaisia ryhmiä ovat muun muassa kaupunkilaiset, ammattisotilaat, virkamiehet ja alempi aatelisto: näiden ryhmien välillä on tietenkin varallisuuseroja ja se näkyy puvun materiaaleissa ja koristelussa, mutta mallit ovat yleensä suurinpiirtein samat.

Tässä käydään hyvin tiiviisti läpi aikakauden läntinen muotipuku: se koskettaa vähemmistöä pelin hahmoista, sen suhteen on paljon varianssia, ja koska kyseessä on myös asia josta löytyy maalaispukua paljon enemmän materiaalia (lukemattomia hollantilaisia maalauksia, yksityiskohtaisia tutkimuksia ja hyvin dokumentoituja säilyneitä vaatteita) emme nyt mene kovin yksityiskohtaiseksi tässä asiassa.

3.2. Naisten muotipuku

 

Pelissä on vain muutama hahmo, joille sopii muodikkaampi naisten puku. Puvun osien ja mallien suhteen pätevät pitkälti samat ohjeet kuin naisten läntisen tyylin mukaiseen rahvanpukuun. Tässä osiossa onkin lähinnä kuvia muodikkaammasta naisten pukeutumisesta.

Naisten läntisen muotipuvun osat ovat aluspaita, liivihame, partlet, röijy, esiliina, sukat, kengät ja päähine. Muodikas puku eroaa maalaisten puvusta siinä, että se on valmistettu hienompilaatuisista tuontikankaista ja sen kanssa voi käyttää hienoja asusteita, kuten tärkättyä kaulusta ja sulalla koristeltua huopahattua. Naisilla on käytössä sekä irtokauluksia, että partlettiin integroituja kauluksia.

Sotilaita ryöstämässä, Sebastian Vranxin maalaus n. v. 1620. Vasemmalla selin oleva nainen nappaa kattilan seinältä. Hän on mahdollisesti sotilaan vaimo ja pukeutumisessa on mukana muotipuvun asusteita, kuten huopahattu, liinainen kaulus ja hienompi, kuvioitu röijy. Selässä naisella on ryöstötavaran kuljettamiseen sopiva säkki.Wikimedia commons.

 

 

Naisten vyötärösaumattoman takin kaavakuva. Vyötärösaumalliseen röijyyn voi soveltaa tätä kaavaa, jos leikkaa vartalokappaleet vyötärön kohdalta poikki ja korvaa helman joko yhtenaisellä kapealla helmakappaleella, tai erillisillä körteillä.
Naisten kalliimmat muotivaatteet ommeltiin mm. silkistä ja asusteina käytettiin seitinohuesta pellavasta tehtyjä pitsikoristeltuja hihansuukäänteitä sekä näyttäviä tärkättyjä kauluksia, jotka puettiin rautalankatukien varaan. Kureliivi oli luutettu jäykäksi. Näin muodikkaita vaatteita ei ole tarpeen tuoda peliin. Judith Leyster omakuva 1630. Wikimedia Commons.