2.3 Naisten rahvaanpuku
Mekot ja sarafaanit
Ortodoksihahmoista sekä naiset että miehet voivat pukutua pitkään, vyötärösaumattomaan ja kapeahihaiseen mekkoon. Tähän tarkoitukseen voi hyödyntää myös rautakaudelle tai keskiajan elävöitykseen ommeltua yksiväristä perusmekkoa.
Naisten olkainmekko-sarafaani on pelin viitekehyksen aikaan jo rahvaan käytössä, joskin paljon 1900-luvun venäläisten ja karjalaisten perinnepukujen sarafaaneja yksinkertaisempana versiona. Koristelematonta, yksiväristä, villaista tai pellavaista olkainmekkoa tai sarafaania voi käyttää pelissä ortodoksihahmon vaatteena. Painokankaisia, prameita silkkisiä tai brokadikuvioituja, pajarin tyttärille sopivia sarafaaneja ei maalaisnaisen sovi pukea päälleen.
Lisätietoa sarafaaneista (englanniksi):
-
- Traditional Russian Costume, naisten vaatetyyppien nimistä ja sarafaanin historiasta
- Traditional Russian Costume, fereesin ja sarafaanin historiasta ja mallien kehityksestä
hameet ja kureliivit
Luterilaiset naishahmot pukeutuvat pelissä läntisen muodin mukaan vyötärösaumallisiin pukuihin. Alushame koostuu noin kahden kankaanleveyden mittaisesta suorakaiteesta, joka rypytetään yläreunastaan hameen vyötäröksi. Alushameessa on kiinteä yläosa, joka on vartalonmyötäinen, hihaton, edestä aukeava vartalokappale. Siinä on olkaimet ja nyöritys edessä. Tällaista yläosaa kutsutaan myös kureliiviksi. Rahvaan kureliivi ei kuitenkaan vältäämättä sisällä luita tai muita valaanluiden kaltaisia jäykisteitä. Säätyläisillä voi sitten olla tällaisia jäykisteitä kureliiveissään.
Pelissä kureliivi ei ole pakollinen, vaan myös villainen vyötäröhame ilman yläosaa käy varsinkin röijyn tai takin kanssa. Helman sopiva pituus on noin puoleen sääreen. Hameen helmat kannattaa metsässä liikkuessa nostaa polven korkeudelle vyöttämällä hameen yläosa “vyötärömakkaralle”. Näin helmat eivät takerru niin helposti kannonnokkiin, eivätkä kastu varvikossa.
Kureliivin tai hameen alle voi laittaa lämmikkeeksi kokopitkän, suoran villamekon. Tähän tarkoitukseen voi hyödyntää varhaisemman vuosisadan elävöitykseen ommeltua perusmekkoa.
Pellavainen tai villainen partlet oli irrallinen suorakaiteenmallisesta kankaasta leikattu miehusta tai kaulus, joka peitti liivihameen tai röijyn avonaisen kaula-aukon. Se kiinnitettiin naruilla takaa ja neuloilla edestä. Pellavapartlet voi jäädä röijyn alle, mutta pellava- tai villapartletin voi pukea myös röijyn päälle näkyviin. Jos röijyssä on avonainen kaula-aukko, se voitiin 1600-luvun puolivälissä peittää myös kolmioksi taitellulla pellavahuivilla.
Röijyt ja takit
Ortodoksinaishahmot voivat käyttää mekon päällä polveen tai pidemmälle ulottuvaa villaista kaftaania tai keskeltä edestä avautuvaa kaftaaninkaltaista takkia. Takki suljetaan muutamalla napilla, soljella tai sitomalla. Takki on maalaisilla yksivärinen, eikä siinä ole kalliita koristeita. Varakkailla ortodokseilla takin hihat voivat olla huomattavan pitkät, jopa polveen ulottuvat, jolloin niissä on kyynärtaipeen kohdalla aukileet, joista kädet saa pujotettua hihan ulkopuolelle.
Luterilaisnaishahmot voivat käyttää kureliivin päällä röijyä, eli villakankaasta valmistettua lyhythelmaista takkia, jossa on kapeat hihat ja napit edessä. Röijy on maalaisilla osa pyhäpukua ja se voi olla värjäämättömästä villasarkakankaasta tai värjätystä tuontikankaasta valmistettu. Röijyn sijaan tai sen päällä voi käyttää väljää, alaspäin levenevää villakankaasta valmistettua takkia.
Päähineet ja esiliinat
Maalaisnaiset voivat käyttää alimpana päähineen osana hiukset peittävää pellavaista huivia, myssyä tai hilkkaa. Myssyjä voi olla myös kaksi päällekkäin: alla pellavainen huivi tai myssy, jonka päällä on villainen, vastaava. Luterilaisille hahmoille voi käyttää mallina alankomaalaista ja saksalaista muotia.
Naisille käyvät myös villamyssyt ja etenkin ortodokseilla myös karvareunustetut pyöreä- tai suippokärkiset hatut. Maalaisnaisille leveälieriset huopahatut ovat turhan kalliita, mutta palkkasotilaiden vaimoilla ja porvarisnaisille leveälierinen huopahattu on varsinkin matkustaessa mahdollinen asuste.
Naisten asuun kuuluu hameiden päälle puettava esiliina. Yksinkertaisimmillaan se on suorakaiteen muotoinen pellavakaitale, joka sidotaan nyöreillä vyötaisille. Essun leveydessä on vaihtelua.